Zo houdt u het hoofd koel in bed!

 

Zomers kan de temperatuur in de slaapkamers flink stijgen. Goed ventilerende materialen in en op het bed kunnen bijdragen aan een prettig slaapklimaat en hoge duurzaamheid van matrassen. Ook is het mogelijk om voor verkoelende matrassen en kussens te kiezen. In dit artikel leest u op welke wijze het bed u een aangenaam slaapklimaat kan bieden.

  1. Hoe kan een bed mij koel houden in de nacht?

De temperatuur heeft veel invloed op de kwaliteit van het slapen. Een te warme slaapkamer zorgt voor meer irritatie tijdens de nachtrust. Hierdoor gaat al snel het voetje buitenboord om meer koeling te ervaren. Mensen gaan eerder op hun rug liggen om meer af te koelen. Gevolg ervan is dat er meer gesnurkt wordt. Het is belangrijk om een goede warmtehuishouding te hebben tijdens het slapen. De warmte die uw lichaam uitstraalt, moet door het dekbed en matras goed worden opgenomen. In matrassen en dekbedden zit veel verschil. Zo zijn schuimmatrassen minder ventilerend dan binnenveringmatrassen.

Donzen of synthetische dekbedden ventileren minder dan de wollen, kameelharen of katoenen variant. Het is dus belangrijk om een combinatie te gebruiken die op elkaar is afgestemd. Een schuimmatras kan beter gecombineerd worden met een wollen of kameelharen dekbed. En voor personen die het snel koud hebben een binnenvering met een donzen dekbed.

Heeft u het snel warm, dan is een wollen of kameelharen dekbed aan te raden. Het blijft een nogal persoonlijke situatie en het is ook afhankelijk van uw slaapsituatie.

  1. Welk dekbed helpt mij de zomer door?

Een goed dekbed zorgt voor een prettig slaapklimaat waarbij u het niet te koud of te warm heeft en de luchtvochtigheid in bed goed is. Naast isoleren, moeten dekbedden ook ventileren. Goed ventilerende materialen zijn bijvoorbeeld scheerwol, kamelenhaar, zijde, tencel of katoen. Afgestemd op het seizoen. In de zomer een dunner deel dan in de winter. De structuur van een wolvezel is dat het circa 35 procent vocht kan absorberen zonder dat het vochtig voelt.

Dons en synthetische dekbedden ventileren veel minder. Ook belangrijk is het gebruik van katoenen dekbedovertrekken. Een dekbedovertrek met aan de bovenkant een polyesterdoek ventileert slecht. Een goed ventilerend dekbed verhoogt niet alleen de slaapkwaliteit, maar ook de levensduur van uw matras. Transpiratievocht heeft namelijk een afbrekende werking op de materialen die in de matrassen zijn verwerkt.

  1. Ik zweet altijd enorm tijdens de zomer. Wat kan ik hieraan doen?

Wij voelen ons prettig wanneer we net niet zweten. Wanneer ons lichaam de warmte via uitstraling niet goed kwijt kan, gaat het lichaam transpireren. Dit is een secundair afkoelingseffect. In bed gaat het om de juiste warmtebalans. Een schuimmatras combineren met een goed ventilerend dekbed is dus belangrijk. Maar er zijn meer mogelijkheden. Als uw slaapkamer gericht is op het westen, zou u eens de andere mogelijkheden in uw huis moeten beoordelen.

Een ventilator boven uw bed zorgt voor luchtcirculatie en verkoeling. Er zijn ook matrassen en kussens met een koelende gellaag. Deze laag absorbeert de warmte en voert dat af. Ook zijn er bedden met interne ventilatie waarbij u de temperatuur kunt regelen. Er zijn dus wel veel mogelijkheden. Slecht slapen door te veel zweten is echt niet nodig.

Vul hier uw zoekopdracht in

nek- en schouderklachten