Veel mensen hebben last van overmatig zweten tijdens het slapen. Zowel mannen als vrouwen worden regelmatig wakker nat en koud van het zweet. Soms is het zo erg dat je je beddengoed en nachtkleding onmiddellijk moet vervangen. Zweten in je slaap kent verschillende oorzaken. De meeste zijn onschuldig en makkelijk op te lossen. Wij geven 6 tips hoe je nachtzweten kunt voorkomen:

Tip 1

Hou je slaapkamer lekker koel

Probeer je slaapkamer zo koel mogelijk te houden. Ventileer regelmatig en zorg voor goede zonwering. De ideale slaapkamer temperatuur ligt rond de 18 graden. Ligt de slaapkamer op de zonkant? Overweeg dan dikke gordijnen tegen de warme zon of een airconditioner om de lucht lekker te koelen.

Tip 2

Nachtkleding

Deze ligt misschien voor de hand maar nachtzweten kan ook komen door ‘verkeerde’ nachtkleding. Trek luchtige nachtkleding aan. Kies voor goed ademende stoffen zoals katoen of linnen. Dit kan je in het kledingetiket lezen. Glimmende, synthetische pyjama’s in bed zijn geen aanrader.

Tip 3

Eten en drinken

Let ’s avonds eens op je eten en drinken. Probeer scherpe kruiden in het voedsel te vermijden. En drink voor het slapen gaan geen koude frisdranken of alcohol. Daar moet je lichaam hard voor werken en krijg je het alleen maar warmer van. Voedingsmiddelen die tryptofaan (werkt op de melatonine productie) bevatten zoals grapefruit, vijgen, dadels, banaan, yoghurt hebben weer wel een positief effect. Ook voeding met veel calcium (werkt rustgevend) zoals melkproducten.

Tip 4

Ademend materiaal

Je kunt flink nachtzweten of transpireren wanneer je onder te veel dekens slaapt. Dit wordt meestal niet bestempeld als nachtzweten. Je kan hier gemakkelijk vrij gemakkelijk van het nachtzweten af komen door onder het juiste beddengoed te slapen. Kies ’s zomers voor een luchtig dekbed, een speciaal zomerdekbed is hier een gepaste optie. En op wat voor een soort hoofdkussen slaap je? Is deze van een luchtdoorlatend materiaal zoals dons of natuurlatex? Een kussen van natuurlatex is het meest luchtdoorlatend en perfect geschikt voor de warme zomernachten.

Tip 5

Bedtextiel

Zorg voor een hoeslaken en dekbedovertrek van ademend materiaal zoals katoen. Een goede molton beschermhoes om je matras en kussen kunnen ook schelen. Dit neemt het zweet en overmatig vocht tijdens de nacht goed op. Zo gaat het niet in je kussen zitten. Bij de aanschaf van een matras doe je er ook goed aan om te kijken uit welke materialen het matras is opgebouwd. Ook hier is een natuurlatex matras voor de warme zomernachten een goed vochtopnemend, ventilerende basis.

Tip 6

Speciale matrashoes

Kijk eens naar een speciale anti-transpiratie matrashoes. De honingstructuur van de hoes zorgt voor een snelle verplaatsing van vocht.

Bovenstaande allemaal geprobeerd, maar niets helpt? Dan kun je een bezoek aan de huisarts overwegen. Wellicht wordt jouw overmatige warmte veroorzaakt door stress of een andere lichamelijke reden. Wil je meer informatie over onze ‘koele’ producten ontvangen, kom dan naar de winkel.

Vul hier uw zoekopdracht in